Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτη τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, για το έργο Παράκαμψη Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ». Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά να υπάρχει ενημέρωση για το αν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί ήδη από τους τοπικούς φορείς και με τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

 

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ καταθέτοντας τις απόψεις της αναφέρει  ότι θα έπρεπε να εξετάζεται ως πρώτη και βασική λύση σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας ή έστω και κατά τμήματα, η υπογειοποίηση του άξονα για το αμιγώς αστικό τμήμα, ήτοι από τον Α/Κ Γαζίου ώς και τον Α/Κ Κατσαμπά.

Η προτεινόμενη αυτή λύση, θα ωφελήσει στην ελάττωση της περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής όχλησης αλλά και στην πολεοδομική αναβάθμιση της πόλης.

 

Επίσης, θα πρέπει να  ληφθούν υπόψη,  οι παλαιές εναλλακτικές λύσεις (ευρείες παρακάμψεις) που προέκυψαν από την αναγνωριστική μελέτη της παράκαμψης του Ηρακλείου, συναξιολογώντας αυτή τη φορά τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, καθώς και την ύπαρξη του Αρχαιολογικού  Χώρου της Κνωσού.