Ηράκλειο, 2-9-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα:  Λειτουργία κέντρων γιόγκα

Σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης αναφέρει ότι δημοσιεύθηκε σε φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό 395305/2022 – ΦΕΚ 4503/Β/25-8-2022 περί καθορισμού των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων κτιριολογικών και λοιπών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων γιόγκα, καθώς και κάθε αναγκαίου, τεχνικού και λεπτομερειακού θέματος, για την εφαρμογή του άρθρου 67 του ν. 4908/2022 το οποίο ορίζει ότι για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα δεν απαιτούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων.

 

Σύμφωνα με την παγκόσμια ανοικτή εγκυκλοπαίδεια η γιόγκα είναι μια φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική. Σύμφωνα με την υπουργική αυτή απόφαση, αντιεπιστημονικά, ενάντια στην ίδια λογική του εν λόγω νόμου τα κέντρα γιόγκα δολίως ανάγονται σε γυμναστήρια (Άρθρο 1 της ΚΥΑ Κτιριολογικά στοιχεία γυμναστηρίου εγκαταστάσεων κέντρων γιόγκα) χωρίς να αναφέρονται τα προσόντα και τα πτυχία των δασκάλων γιόγκα, επαρκείς κτηριακές προϋποθέσεις και ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας.

 

Οι νομοθετούμενες αυτές διατάξεις αποσκοπούν στην απορρύθμιση της αγοράς των υφιστάμενων γυμναστηρίων και πηγάζουν από αγοραίες ιδεοληψίες και φωτογραφικές εξυπηρετήσεις ημετέρων.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε στην  απόσυρση του;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης