Ηράκλειο, 23-8-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα:  Προσλήψεις Ειρηνοδικών

 

Σε επιστολή που λάβαμε πληροφορηθήκαμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016, κατόπιν εξετάσεων, 961 επιτυχόντες συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ. Γ΄ 81/09.02.2016) με ισχύ έως το τέλος του 2017.

Η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών παρατάθηκε 3 φορές, με τελευταία προθεσμία την 16/9/2022.

Ως τώρα, έχουν διορισθεί 533 επιτυχόντες, ενώ οι αδιόριστοι είναι 428, από τους οποίους όμως αρκετοί έχουν διοριστεί σε άλλες θέσεις, οπότε οι εκτιμώμενοι αδιόριστοι Ειρηνοδίκες εκτιμώνται πως είναι περίπου 365.

Σημειωτέο, πως εδώ και 55 έτη, οι προσλήψεις Ειρηνοδικών πραγματοποιούνται από τους εκάστοτε ισχύοντες πίνακες επιτυχόντων Ειρηνοδικών μέχρι της εξάντλησης των πινάκων, δημιουργώντας στους συμπεριλαμβανόμενους επιτυχόντες την εύλογη πεποίθηση του μελλοντικού διορισμού τους.

Ωστόσο, και ενώ ο πίνακας επιτυχόντων Ειρηνοδικών βρίσκεται σε ισχύ, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εισαγωγή 10 Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Δεδομένου ότι ο όγκος εργασίας των Ειρηνοδικείων είναι μεγάλος, και ο διορισμός των υπολοίπων επιτυχόντων από τον Διαγωνισμό Ειρηνοδικών Δ’ τάξεως 2014 εκκρεμεί, αν και η τοποθέτηση τους σε Ειρηνοδικεία θα επέφερε ουσιαστική αποσυμφόρηση των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Τι θα γίνει με την αποκατάσταση και των υπολοίπων επιτυχόντων οι οποίοι για παραπάνω από έξι χρόνια αναμένουν τον πολυπόθητο διορισμό, βλέποντας τις ελπίδες τους να σβήνουν, αφού ο πίνακας διοριστέων παύει να ισχύει από τις 16/9/2022;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης