Ηράκλειο, 4-7-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Επίσπευση εξέτασης  ενστάσεων για τους αρχαιοφύλακες

 

Με  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου ζητάει απαντήσεις σχετικά με την νομιμότητα στον τρόπο, που διεξήχθη φέτος η διαδικασία πρόσληψης αρχαιοφυλάκων, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Άνεργοι πτυχιούχοι αρχαιοφύλακες περιμένουν, την ώρα που καθημερινά οι αφίξεις τουριστών στην Κρήτη, σημειώνουν ανοδική πορεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες.

Επίσης, τονίζεται το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους πιστοποιημένους  συμβασιούχους αρχαιοφύλακες -δηλαδή το κατεξοχήν εξειδικευμένο προσωπικό-  οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη φύλαξη, πληροφόρηση και εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για την ασφάλεια επισκεπτών, εκθεμάτων και χώρων.

Περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες τον περασμένο Απρίλιο είχαν καταθέσει ενστάσεις κατά των πινάκων κατάταξης, καταγγέλλοντας παράλληλα την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες να εξετάσουν περίπου 8000 αιτήσεις από τις 7/04/2022 (τελευταία ημέρα των ηλεκτρονικών αιτήσεων) μέχρι και τις 11/04/2022, δηλαδή εντός 5 ημερών, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου!

Αν και έχουν περάσει 2,5 μήνες από την έναρξη της σύμβασης,  απαντήσεις για τις ενστάσεις που έχουν γίνει δεν έχουν ακόμα δοθεί.  Μάλιστα ο εμπαιγμός  συνεχίζεται με τον ΑΣΕΠ σε τηλεφωνική επικοινωνία με την  Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων να απαντάει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη μήνας έως  ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης  των ενστάσεων, έτσι ώστε οι συνάδελφοι,  που τελικά θα δικαιωθούν, να ξεκινήσουν να εργάζονται.

Το Υπουργείο έθεσε αυθαίρετα την 15η Απριλίου ως ημερομηνία πρόσληψης όλων των υποψηφίων, καθώς  σύμφωνα με την Ενιαία Προκήρυξη, δεν εξετάστηκε η «εν τοις πράγμασι»  ημερομηνία πρόσληψης, όπως σαφώς αναφέρεται στο παράρτημα της Προκήρυξης ΣΟΧ1/2022 του ΥΠΠΟΑ. Συνεπώς, οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα κύρια προσόντα κατατάχθηκαν μετά τους συνυποψήφιούς τους με επικουρικά προσόντα, καθώς υφίστανται κώλυμα 8μήνου.

 

 

 

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

 

 

 

Θα μεριμνήσετε ώστε να επισπευστεί η εξέταση των ενστάσεων, με δεδομένη και  τη σοβαρή υποστελέχωση του ΥΠΠΟΑ γενικά, αλλά και ειδικά στους εξειδικευμένους αρχαιοφύλακες;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης