Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε επιστολή με τις κοινές προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, των Επιμελητήριων Κρήτης, του Οικονομικού Επιμελητήριου Τμ. Ανατολικής Κρήτης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ν. Ηρακλείου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου και του Εργατικού Κέντρο Ηρακλείου.

Η επιστολή αναφέρει ότι από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επηρεάζονται  άμεσα  όλες οι επιχειρήσεις, καθότι αντιμετωπίζουν τεράστια αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, μείωση της ρευστότητάς τους, καθώς και την δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Κάποιες τέτοιες οικονομικές  πολιτικές που θα βοηθήσουν, ώστε να διατηρηθεί η ρευστότητα στις αγορές,  να κρατηθεί σε κάποιο επίπεδο η οικονομική ζωή και στο τέλος το κράτος μέσα από την οικονομική κινητικότητα και που θα συγκρατήσουν τις απώλειες είναι οι εξής:

  • Ο ειδικός φόρος καυσίμων, θα πρέπει γενναία να μειωθεί. Επίσης να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των εταιρειών ορυκτελαίου για να μεταφέρουν την μείωση της τιμής στην οικονομία. Ετσι θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί η ρευστότητα της επιχειρηματικότητας. Θα κρατήσει το επίπεδο μόχλευσης στην οικονομία.
  • Η προηγούμενη κρίση και η σημερινή συγκυρία, το τεράστιο ιδιωτικό χρέος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Πρέπει να επανέλθουν οι 120 δόσεις και με συνδυαστικές κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, (όπως μέτρα περικοπής του κορονοχρέους) οι επιχειρήσεις να μπορούν να μπουν στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους τους ώστε να μπορέσει και το κράτος να εισπράττει τις οφειλές τους. Να υπάρξει επίσης ρύθμιση δόσεων στα παλαιά χρέη με άρση των καταναγκαστικών μέτρων στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά και να γίνει ρύθμιση και στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Με τα σημερινά δεδομένα και τα προβλήματα της πανδημίας, θα πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να επανεξετασθεί.
  • Για όσους μήνες απαιτηθεί να δοθεί επιδότηση για το τμήμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και δημιουργία ρυθμίσεων για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και που θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις, για διάστημα 12 μηνών, προς ΔΕΗ και άλλους ιδιωτικούς παρόχους,  για επιχειρήσεις  και νοικοκυριά  για  να μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Μόνιμη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ΦΠΑ γενικά, για να μπορέσομε να κρατήσομε τη ρευστότητα στην κοινωνία και μέσα από την μόχλευση των αγορών να εισπράττει και το κράτος.
  • Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης στις επιχειρήσεις για τη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
  • Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την συμμετοχή τους σε υβριδικά προγράμματα και μέτρα ανάπτυξης σε αυτοπαραγωγή ενέργειας. Επιτάχυνση διαδικασιών ανοίγματος ΕΣΠΑ (στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις) ή (άμεσο άνοιγμα προγράμματος Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις στο οποίο να εντάσσονται πάσης φύσεως εργασίες για ενεργειακή αναβάθμιση π.χ.

            net metering.