Ηράκλειο, 13-4-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ : Σε αργό θάνατο οδηγείται η εμβληματική βιβλιοθήκη του δήμου Ηρακλείου, Βικελαία.

Σε άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο[1] ενημερωθήκαμε ότι η εμβληματική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου  «Βικελαία»  απειλείται με λουκέτο εξαιτίας της  έλλειψης προσωπικού.

Η Βικελαία μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με μοναδικό αρχειακό πλούτο, που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την βιβλιοθήκη του Δημητρίου Βικέλα, από την οποία προέρχονται τα εξαιρετικά παλαίτυπα και αρχέτυπα της Βικελαίας, την βιβλιοθήκη και το διπλωματικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και τον μοναδικό θησαυρό των αρχείων των κατακτητών της πόλης του Ηρακλείου από το 1272 μέχρι το 1946, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό μαρασμό και ουσιαστικό κλείσιμο.

Η Βικελαία διέθετε 35 υπαλλήλους στην περίοδο της ακμής της, ενώ πλέον έχει μόλις 7, οι οποίοι θα γίνουν 6 εντός του καλοκαιριού, λόγω συνταξιοδότησης. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο έχει ανάγκη η βιβλιοθήκη. Με συμβάσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας η Βικελαία δε μπορεί να λειτουργήσει, μέχρι να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι, πρέπει να φύγουν κιόλας, για να έρθουν οι επόμενοι.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, η Βικελαία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια επαρχιακή βιβλιοθήκη,

Δεδομένου ότι η Βικελαία χρειάζεται αρχειονόμους, βιβλιοθηκονόμους και εξειδικευμένους επιστήμονες.

 

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Για ποιον λόγο απαξιώνεται η βιβλιοθήκη;

Γιατί δεν προχωράτε σε μόνιμες προσλήψεις αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων και εξειδικευμένου προσωπικού; Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες προσλήψεις;

Με ποιον τρόπο το υπουργείο διαφυλάσσει αυτήν την τεράστια κληρονομιά;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης

 

[1] https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/irakleio-se-argosyrto-thanato-o-odeyei-i-vikelaia-dimotiki-vivliothiki/