Ηράκλειο, 11-4-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Αποκατάσταση κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από σεισμούς στην Κρήτη

 

Σε επιστολή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη έγινε μεγάλη σεισμική δόνηση και στη συνέχεια για πολύ μεγάλο διάστημα υπήρξε έντονη μετασεισμική ακολουθία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καταστροφές.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ζημιές υπέστησαν κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κ.α. Όσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί με την ένδειξη πράσινο, υπόκεινται στην ίδια διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου αποζημίωσης, και μάλιστα σε υποστελεχωμένα παραρτήματα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), με κτίρια τα οποία έχουν υποστεί στατικές ζημιές ή και επικίνδυνα κτίρια προς κατεδάφιση.

Εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας και του υψηλού κόστους ζητούνε(όπως και το ΤΕΕ-ΤΑΚ σε έγγραφά του) την τροποποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης των κτιρίων με την ένδειξη πράσινο, αλλά και όσων κτιρίων έχουν ελάχιστες ζημίες και χρήζουν αποκατάστασης έως 10.000 ευρώ, την έκδοση απόφασης για «Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας» και από ιδιώτες μηχανικούς με συνοπτικές διαδικασίες.

Για την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των σεισμόπληκτων περιοχών θεωρούμε ως υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

Θα λάβετε υπόψη  σας τις προτεινόμενες προτάσεις σχετικά με την τροποποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης των κτιρίων με την ένδειξη πράσινο, αλλά και όσων κτιρίων έχουν ελάχιστες ζημίες και χρήζουν αποκατάστασης έως 10.000 ευρώ, την έκδοση απόφασης για «Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας» και από ιδιώτες μηχανικούς με συνοπτικές διαδικασίες;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης