Ηράκλειο, 5-4-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών

Θέμα: Άμεση κατάργηση των τελών εισόδου στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.)

Σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ) εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του τόσο στην επιβολή τελών εισόδου όσο και στην αύξηση αυτών για την είσοδο των αγοραστών στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, που επιβλήθηκαν διαχρονικά από τις διοικήσεις της Κ.Α.Θ. Α. Ε.

Να σημειωθεί ότι τα  τέλη εισόδου και η αύξηση αυτών κυμαίνονται από 33% έως και 1.250%, επιβάρυναν και επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των διακινούμενων εμπορευμάτων (οπωρολαχανικών) και συνακόλουθα το τελικό ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για τα βασικά αυτά είδη διατροφής.

Επισημαίνεται ότι τέλη εισόδου δεν επιβάλλονται στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και αφετέρου ότι η λειτουργία των Κεντρικών Αγορών στη χώρα μας εξυπηρετεί και κοινωνικούς σκοπούς καθώς ρητά προβλέπεται ότι αυτές λειτουργούν για «…την επωφελέστερη για την παραγωγή και κατανάλωση των οπωροκηπευτικών και αγροτικών προϊόντων…»( Άρθρο 4 παράγραφος 1 του καταστατικού Κ.Α.Θ. Α. Ε.) η λειτουργία που προφανώς δεν εξυπηρετείται από την αλόγιστη και εκτός πραγματικότητας επιδίωξη κερδοφορίας σε βάρος τόσο των εμπόρων όσο και του καταναλωτικού κοινού.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε στη λήψη σχετικής απόφασης περί κατάργησης των τελών εισόδου καθώς και κάθε επιπλέον κόστος που επιβαρύνει το τελικό κόστος για τον καταναλωτή;

Τι μέτρα θα ληφθούν που θα καταπολεμήσουν τις πραγματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής και θα συνεισφέρουν πραγματικά στην ανακούφιση των δοκιμαζόμενων συμπολιτών;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης