Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας , κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Η επιστολή αναφέρει ότι από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επηρεάζονται  άμεσα  όλες οι επιχειρήσεις, καθότι αντιμετωπίζουν τεράστια αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, μείωση της ρευστότητάς τους, καθώς και την δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

 

Η Ομοσπονδία προτείνει τις ακόλουθες 5 οικονομικές  πολιτικές που θα βοηθήσουν, ώστε να διατηρηθεί η ρευστότητα στις αγορές:

 

  • Ο ειδικός φόρος καυσίμων , θα πρέπει γενναία να μειωθεί. Πρέπει οι θεσμοί να πειστούν και να γίνει άμεσα. Με άμεσο έλεγχο οι εταιρείες ορυκτελαίου  να μεταφέρουν αυτή την μείωση, στην οικονομία. Έτσι θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί η ρευστότητα της επιχειρηματικότητας. Θα κρατήσει το επίπεδο μόχλευσης στην οικονομία.
  • Η προηγούμενη κρίση και η σημερινή συγκυρία, το τεράστιο ιδιωτικό χρέος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Πρέπει να επανέλθουν οι 120 δόσεις και με συνδυαστικές κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι επιχειρήσεις να μπορούν να μπουν στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους τους ώστε να μπορέσει και το κράτος να εισπράττει τις οφειλές τους.
  • Με τα σημερινά δεδομένα και τα προβλήματα της πανδημίας, θα πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα
  • Για 12 μήνες να δοθεί επιδότηση 50% στη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σε επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και δημιουργία ρυθμίσεων για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και που θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις, για διάστημα 12 μηνών, προς ΔΕΗ και άλλους ιδιωτικούς παρόχους,  για επιχειρήσεις  και νοικοκυριά  για  να μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί.
  • Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ΦΠΑ γενικά, για να μπορέσομε να κρατήσομε τη ρευστότητα στην κοινωνία και μέσα από την μόχλευση των αγορών να εισπράττει και το κράτος.

 

Πατήστε στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ & ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ