Ηράκλειο, 22-3-2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Τέλος παρεπιδημούντων και στα Airbnb

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο[1] αναφέρει ότι οι όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, καταβάλουν ποσοστό 0,5% επί των εισπράξεων τους ως τέλος παρεπιδημούντων προς τους δήμους, προκειμένου να κατευθυνθούν σε δράσεις για την στήριξη του τουρισμού.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης τις  κοινώς λεγόμενες Airbnb, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται από χρόνο σε χρόνο.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή Χανίων το 2017 αριθμούσαν 1.000, το 2019 2.400 και σήμερα ίσως ξεπερνούν και τις 4.000, όταν το σύνολο των ξενοδοχείων είναι 670 και τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου με άδεια ΕΟΤ 1.400.

Δεδομένου ότι αυτές οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης  δεν καταβάλουν ΦΠΑ, φόρο διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων, έξοδα λογιστών, πυρασφάλειες, ανανεώσεις αδειών κλπ, παρόλο που διαμένουν καθημερινά τουρίστες όπως ακριβώς πράττουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Γιατί ή πολιτεία εθελοτυφλεί με αυτές τις επιχειρήσεις ως προς τις παραπάνω υποχρεώσεις ;

Θα γίνει τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για το τέλος παρεπιδημούντων, ούτως ώστε αυτό να καταβάλλεται και από τις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τις ετήσιες εισπράξεις τους, αφού αυτοί ωφελούνται το ίδιο όπως και οι λοιποί κλάδοι   από δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από το εν λόγω τέλος;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης

 

[1] https://www.zarpanews.gr/chania-toyristika-katalymata-enantion-airbnb-quot-valte-toys-na-plironoyn-telos-parepidimoynton-quot-epistoli-ston-petsa/