Σχέδιο δράσης ελέγχου και διαχείρισης ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ υψηλά όταν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και υπάρχει πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία, τη σωστή χρονική στιγμή. Όμως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, τα ποσοστά και η θνησιμότητα από τον καρκίνου του μαστού παραμένουν πολύ υψηλά, μια τάση που βαίνει αυξανόμενη για τα επόμενα 20 χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση και η πολυπλοκότητα της νόσου, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης ελέγχου και διαχείρισης της ασθένειας, που θα περιλαμβάνει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου καθώς και βελτιώσεις που θα αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση της ασθένειας, στην καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία αλλά και στην παρηγορική φροντίδα.  Επιπλέον, θα περιλαμβάνει ένα πλάνο φροντίδας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των θεραπειών, ενώ θα διασφαλίζει τη συνέχεια της παρεχόμενης φροντίδας σε Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, όλα τεκμηριωμένα και βασισμένα στη συλλογή δεδομένων μέσω του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου του Μαστού.

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας» και ο  Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης»  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), συνέταξαν ένα υπόμνημα με τις βασικές τους θέσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα. Βασικό ζητούμενο ο Καρκίνος του Μαστού να γίνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και να προωθηθούν άμεσα δράσεις για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ασθένειας και στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων, καθώς και τη μείωση της θνησιμότητας .Στο υπόμνημα παρουσιάζεται αναλυτικά και τεκμηριώνεται επιστημονικά η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον έλεγχο και τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης από τη νόσο.

 

Πατήστε στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε:

Υπόμνημα-ΘΕΣΕΙΣ_ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ