Ερώτηση προς τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, υπέβαλλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης για τον τρόπο έμπρακτης στήριξης του τουριστικού κλάδου της Θεσσαλονίκης ώστε να μην υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της συνέχισης της πανδημίας.

Κατόπιν επιστολής της Ενώσεως Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό ότι η φετινή χρονιά, λόγω της συνέχισης της επέλασης της πανδημίας, ξεκίνησε για τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης με μονοψήφια ποσοστά στις πληρότητες (ποσοστά που θυμίζουν εκείνα του μεγάλου σεισμού του 1978 στην πόλη μας). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά επιβίωσής τους μέσα στον κυκεώνα και των υπολοίπων τεραστίων προβλημάτων με πρωτεύον αυτό της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, να έχουν ήδη ξεκινήσει αλλεπάλληλες απολύσεις εργαζομένων τους.   Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετώπισαν και την προηγούμενη χρονιά αλλά η αρωγή της Πολιτείας στήριξε μερικώς τον κλάδο και την απασχόληση με μέτρα όπως  οι αναστολές συμβάσεων, και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.  Ζητείται η  απαραίτητη επέμβασή της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση χορήγηση βραχυχρόνιων και μικρού κόστους μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως έχει ήδη προχωρήσει με άλλους πληττόμενους κλάδους.

Από τον Μάρτιο 2020 το ΜέΡΑ25 έχει προτείνει μια σειρά πρακτικών κι αποτελεσματικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως την κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120.000 ετησίως), την ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως κ.ά. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο 2021, διαβλέποντας την επερχόμενη έκρηξη της ακρίβειας, προτείναμε άμεση μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, την ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, την άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τον έλεγχο με επιβολή προστίμων στο καρτέλ των Super Market για αισχροκέρδεια.

Δυστυχώς η Μητσοτάκης ΑΕ υπηρετώντας και πάλι τους παρασιτικούς ολιγάρχες αφήνει στη μοίρα τους τις επιχειρήσεις που οδηγεί σε λουκέτο, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να απορρυθμίσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.