Ηράκλειο, 17-1-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας οικίσκων Αρκαλοχωρίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων του Ηρακλείου  οι κάτοικοι που ζουν στους οικίσκους Αρκαλοχωρίου,  λόγω του σεισμού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη, όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα «παραχωρητήριο» για τον κάθε οικίσκο, με χρονικό ορίζοντα υπογραφής την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022.

Στο παραχωρητήριο, με αποστολέα το Υπουργείο, υπάρχει όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής (…) έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».

Δεδομένου ότι το γεγονός θορύβησε έντονα τους κατοίκους

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος από την πλευρά του, σύμφωνα με το δημοσιεύματα, διαβεβαιώνει ότι έχει επωμιστεί όλο το βάρος της δαπάνης προς το παρόν, ωστόσο το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την άποψή του επί του ζητήματος με συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε πανικό και να αγωνιούν για τα προβλήματα που ενδεχομένως να φέρει η επόμενη μέρα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Για ποιον λόγο ζητήθηκε από τους κατοίκους στους οικίσκους να υπογράψουν ένα τέτοιο έγγραφο;

Γιατί το κράτος συνεχίζει να ταλαιπωρεί του σεισμοπαθείς και ζητάει να πληρώνουν οι ίδιοι για τις κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να προσφέρει το ίδιο το κράτος δωρεάν;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης