Ηράκλειο, 14-1- 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Τουρισμού

Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη για στήριξη των τουριστικών γραφείων

Εν συνεχεία της ερώτησης με αριθμ. Πρωτ. 1934/16-12-2021, σε δελτίο τύπου της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) αναφέρει ότι όπως κατέδειξε η μηδαμινή τουριστική κίνηση κατά το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της παραλλαγής Όμικρον και της σχετικής ανησυχίας -αλλά και των περιορισμών- που αυτή επέφερε όσον αφορά τα ταξίδια, τα τουριστικά γραφεία είναι και πάλι, όπως ήταν από την αρχή της πανδημίας, ο πλέον πληττόμενος κλάδος από τις συνέπειες του Covid-19 και των παραλλαγών του. Δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ η πορεία της πανδημίας έχει καθηλώσει ολοκληρωτικά τον οργανωμένο τουρισμό, η συνέχεια για τα τουριστικά γραφεία αναμένεται εξίσου ανύπαρκτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απολύτως αναγκαία η επέκταση ενός αριθμού μέτρων στήριξης για τα τουριστικά γραφεία, για τον χειμώνα που διανύουμε και μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2022, ιδιαίτερα μετά την επέκταση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ως τις 30 Ιουνίου 2022.

 

Πρόκειται για τους ΚΑΔ:

 • 79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
 • 79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
 • 79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
 • 49.39 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
 • 52.29.19.06 Υπηρεσίες πρακτόρευσης εναέριων μεταφορών.

Συγκεκριμένα, η επέκταση αυτή είναι απαραίτητο να αφορά:

 • το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
 • την επιδότηση ενοικίων
 • την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων σχετικών ρυθμίσεων)
 • την αναβολή (μετά το τέλος Ιουνίου 2022) της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών
 • την άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ποσών που οφείλονται στα τουριστικά γραφεία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
 • την άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων από οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης μπορεί να παρουσιάζει ακόμη καθυστέρηση
 • την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
 • κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο να περάσει, χωρίς περαιτέρω σοβαρές βλάβες, την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έχει ακόμη μπροστά του.

Επίσης, η Ομοσπονδία ζητάει να εξεταστούν σοβαρά τα ακόλουθα θέματα:

 • Την πιθανότητα επαναφοράς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, έτσι ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που, λόγω έλλειψης έργου, δεν έχει αντικειμενικά την δυνατότητα αυτή τη στιγμή -και δεν θα την έχει στο επόμενο χρονικό διάστημα- να τις υποστηρίξει.
 • Την πιθανότητα καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος voucher όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια που έχουν ήδη ακυρωθεί ή πρόκειται να ακυρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του Covid-19. Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση – μέσω των τουριστικών γραφείων- των ζημιών των καταναλωτών από τις συνέπειες της πανδημίας στα ταξίδια τους, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή.
 • Την διευθέτηση των δόσεων δανείων και λοιπών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που έχουν λήξη κατά το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε εδώ, ότι η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αφού η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο καταστροφικά χρόνια φαίνεται να αναστέλλεται για αρκετούς μήνες, αφού οποιαδήποτε αξιόπιστη ημερομηνία επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να προκύπτει πριν το Καθολικό Πάσχα.
 • Την περίπτωση μιας ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων που αποδεδειγμένα δεν είχαν έργο λόγω της παραλλαγής Όμικρον, και των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, είτε μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η λύση των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι πιο άμεση, αφού τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Τέλος, δεδομένου ότι πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές και προσωπικές επιχειρήσεις, με πολύ μικρό αριθμό προσωπικού, δεν έχουν τύχει κανενός μέτρου στήριξης από την Πολιτεία μέχρι σήμερα, και δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 2,5% του κύκλου εργασιών, λόγω του γνωστού προβλήματος των τουριστικών γραφείων με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που έχουν, είναι απόλυτη ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις αυτές και να στηριχθούν με έναν πρόσφορο τρόπο, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγωνίζονται αβοήθητες, σε πολύ αντίξοες συνθήκες, για την ίδια την επιβίωσή τους. Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της να ασχοληθεί σοβαρά και να στηρίξει πραγματικά όποιον βρίσκεται αντικειμενικά σε ανάγκη.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα στηρίξετε έμπρακτα τα τουριστικά γραφεία, των οποίων ο κλάδος έχει υποστεί εκτεταμένη ζημιά λόγω της πανδημίας, ικανοποιώντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και εξετάζοντας τα σοβαρά θέματα που αναφέρουν;

Τι μέτρα θα πάρετε για να στηρίξετε τους παραπάνω ΚΑΔ;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης