Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες Υπουργούς Υγείας και Επικρατείας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε υπόμνημα του Πανελλήνιου συνδέσμου πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες.

 

To υπόμνημα αναφέρεται σε ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητά των μελών του συνδέσμου αλλά ενίοτε, δίχως ίχνος υπερβολής, και για την ίδια την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2021, ενεκρίθη, μεταξύ άλλων, και μάλιστα ομόφωνα, το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, με γενικό τίτλο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης».

Οι έξι πρώτες προτάσεις αναφέρουν ότι αφορούν θέματα διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και εξορθολογισμού, με ή χωρίς εισαγωγικά,  της φαρμακευτικής δαπάνης. Επί αυτών θα  τοποθετηθούνε όταν διευκρινιστούν στις λεπτομέρειές τους, καθώς είναι ασαφείς και αμφίσημες.

Ωστόσο επισημαίνουνε ότι η έβδομη πρόταση περιλαμβάνει ένδεκα θεματικές ενότητες, κάποιες εκ των οποίων κρίνονται ως εξαιρετικά δυσμενείς για τους χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία εν γένει και σε πολύ μεγάλο βαθμό για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε κατηγορίας και βαρύτητας. Και πέραν τούτου για τον κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ειδικότερα επισημαίνουνε τα σημεία τα οποία θεωρούν άκρως προβληματικά και απορριπτέα συλλήβδην:

  • Πρόταση αφαίρεσης των βιταμινών και άλλων φαρμάκων «μικρής θεραπευτικής αξίας» από τη λίστα αποζημίωσης
  • Κατάργηση προνομίου μικρότερης συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα υπό διαπραγμάτευση
  • Κίνητρα για μετάβαση των φαρμάκων από τη θετική σε αρνητική λίστα μη αποζημιούμενων από το Δημόσιο
  • Ρύθμιση περί δυνατότητας συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές.

 

Πατήστε το σύνδεσμο για να κατεβάσετε:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ