Ηράκλειο, 10-12-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός των ιδιοκτητών του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας

 

Οι αλιείς – ιδιοκτήτες του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας βρίσκονταιε σε μια εκκρεμή επαγγελματικά κατάσταση λόγω των παλινωδιών της Κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με την από 1/9/2021 ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, οι ιδιοκτήτες του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας ανέφεραν μεταξύ άλλων:

 

«Σας καλέσαμε να απαντήσετε για το λόγο που η Ελληνική Κυβέρνηση, οδηγεί στην εξαθλίωση και στον εξευτελισμό τους Έλληνες αλιείς της βιντζότρατας, ενώ υπάρχει προέγκριση από την ΕΕ για την λειτουργία του Διαχειριστικού Σχεδίου 2021-2024, το οποίο η ίδια η Κυβέρνησή σας, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. […] Παρά το γεγονός ότι έχουμε υποβάλει δεκάδες γραπτά και προφορικά αιτήματα προς εσάς αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μας δοθεί μια απάντηση για ποιο λόγο ακυρώνετε, με δικές Σας παραλείψεις, την βούληση της Κυβέρνησή Σας, όπως αυτή εκφράστηκε με την αποστολή του Διαχειριστικού Σχεδίου στην ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2021, μέχρι σήμερα δεν έχετε απαντήσει το παραμικρό. […] Επειδή θεωρούμε ότι η Ελλάδα παραμένει, ακόμη και επί κυβερνήσεώς σας, χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές απολυταρχικές όπως η δική σας, σας καλούμε όπως μας δώσετε μια ρητή και αιτιολογημένη απάντηση».

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε Διαχειριστικό Σχέδιο για την περίοδο 2021-24 για το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας;
  2. Ευελπιστούσε το υπουργείο να μη λάβει έγκριση από την Ευρωπαική Ένωση;
  3. Από τη στιγμή που έλαβε έγκριση, γιατί δεν προχωρά στην εφαρμογή του;
  4. Αν δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του, γιατί εμπαίζει τους ιδιοκτήτες του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας;
  5. Αν δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, τί σκοπεύει το υπουργείο να κάνει για αυτούς τους επαγγελματίες και τη διαβίωσή τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης