Ηράκλειο, 1 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα:   Εξαίρεση Εμβολιασμού ΑΜΕΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 του ν. 4820/2021(Α’130) και για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά την 16η Αυγούστου 2021, κάθε ωφελούμενος που εισέρχεται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού (COVID-19), τηρουμένων των οδηγιών εμβολιασμού, ανά ηλικιακή ομάδα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού.

Στην πρώτη εγκύκλιο που βγήκε στις 31/8 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ΑμεΑ, αποκλειστικά για άτομα που φοιτούν σε ΚΔΑΠμεΑ και ΚΔΗΦ και όχι για άτομα που φοιτούν σε οποιαδήποτε βαθμίδα των ειδικών σχολείων, σημαίνει ότι το ίδιο άτομο που το πρωί μπορεί να πηγαίνει σε ειδικό σχολείο δίχως την υποχρέωση εμβολιασμού, το απόγευμα δεν επιτρέπεται η παρουσία του σε ΚΔΑΠμεΑ δίχως να είναι εμβολιασμένο.

Ιατρική εξήγηση γι’ αυτό δεν νομίζω να υπάρχει.

Μετά από διαμαρτυρίες γονέων και συλλόγων ΑμεΑ αποφάνθηκαν οι ειδικοί ότι όντως υπάρχουν ΑμεΑ που για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να συνεργαστούν για εμβολιασμό αλλά και για άλλες ιατρικές πράξεις, οπότε στις 2/10/21εκδόθηκε σχετικό ΦΕΚ. Ν. 4839 (ΦΕΚ 181/2-10-2021 τ.Α΄), όμως μέχρι στιγμή δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την διαδικασία εξαίρεσης.

Επίσης, στον οδηγό «ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ COVID-19 ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1β ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 206 ΤΟΥ Ν.4820/2021» αναφέρεται στο τέλος ότι «Σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, εκδοθεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει διαφορετικά από τις παρούσες οδηγίες τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτημάτων εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της COVID-19 των προσώπων της παραγράφου 1β του άρθρου 206 του Ν.4820/2021, η Υπηρεσία μας θα προβεί σε αντίστοιχη τροποποίηση του παρόντος οδηγού

Δηλαδή πρέπει να ετοιμαστούν τα δικαιολογητικά, να σταλθούν στη δομή, η δομή στην ΥΠΕ, και να περιμένουν  να βγει ΚΥΑ η οποία μπορεί να ορίζει ίσως και άλλα δικαιολογητικά, και μετά να οριστούν επιτροπές που θα εξετάσουν  τα αιτήματα τους.

.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι υπεύθυνος για να εκδώσει την ΚΥΑ, γιατί υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία στην έκδοση της;

Για ποιο λόγο δημιουργούνται όλες αυτές οι ασάφειες;

Γιατί υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία εις βάρος των γονέων;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αναρτημένες απαντήσεις των Υπουργείων:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=44e3de30-9fef-4e64-9066-add400f6adf8