Ηράκλειο, 22-10-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Πορεία υλοποίησης κατασκευής νέας Προσαγωγός  Διώρυγας Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας

Σε επιστολή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για την πορεία υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού για την περιοχή εγχειρήματος, πού είναι η Προσαγωγός Διώρυγα Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας.

Έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών για την ολοκλήρωση των μελετών, το έργο δημοπρατήθηκε τελικά τον Ιούνιο 2019 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  2 έτη, ενώ σήμερα, Οκτώβριος 2021 δεν έχει ξεκινήσει καν το βασικό κομμάτι του έργου πού είναι η τοποθέτηση των αγωγών μεταφοράς νερού.

 

Σε επίσημη ενημέρωση από την εργολήπτρια εταιρεία, επισημάνθηκε ότι στην δεδομένη απρόβλεπτη οικονομική συγκυρία, με υπέρογκη αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης (μέταλλο) αλλά και ταυτόχρονα μεγάλης αύξησης στο κόστος μεταφοράς έχει δημιουργήσει ένας αποτρεπτικό συνδυασμό για την ολοκλήρωση του έργου. Τονίστηκε επίσης ότι σε αυτό το έργο, άνω του 70% επί του συνόλου, αποτελείται αποκλειστικά από την πρώτη ύλη και είναι αδύνατη η συνέχιση του χωρίς την αναπροσαρμογή των οικονομικών δεδομένων από την πλευρά της Πολιτείας. Παρόλα αυτά, προμήθεια του πρώτου μέρους των σωλήνων καταφθάνει σύντομα στο λιμάνι Ηρακλείου, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία τους αν δεν διευθετηθεί το παραπάνω ζήτημα.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα παρέμβετε άμεσα και δείχνοντας εμπράκτως την πολιτική βούληση σας ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή ενός τόσης ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας καθώς η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν νοείται χωρίς την επάρκεια νερού;

Τι θα γίνουν οι σωλήνες που καταφθάνουν;

Για ποιο λόγο δεν έχει επέμβει η πολιτεία;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης

 

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αναρτημένες απαντήσεις των Υπουργείων:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=99ce4a12-fe62-4f69-865b-adcc00ef67da