ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα:Μέρισμα Κοινωνικής Ενίσχυσης 2021

Ο σύλλογος Πολυτέκνων γονέων Νομού Ηρακλείου εισηγείται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών της χώρας στο σύνολο τους με αναλογικότητα ως προς το πλήθος των παιδιών τους. Η πρόταση τους εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το φετινό μέριμνα – πρόθεση για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται για διάφορους λόγους.

Επισημαίνουν ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Επίσης, δεν λαμβάνουν από το 2015 ως σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα που ίσχυε στο παρελθόν, για να προστατεύει το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους που καταρρέει συνεχώς.

Φορολογούνται όμοια με τους άγαμους και τους άτεκνους αφού δεν έχει νομοθετηθεί ως αφορολόγητο το ποσό των χιλίων ευρώ για κάθε παιδί όπως είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία.

Το κόστος της ζωής τους καθημερινά αυξάνει λόγω της αύξησης των τιμών (π.χ. της ενέργειας, των τροφίμων).

Για τους ανωτέρω λόγους είναι απαραίτητο να δοθεί στο σύνολο των πολυτέκνων οικογενειών ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων (βάσει νομολογίας δικαστηρίων που έχουν κρίνει αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια σε παροχές προς τους πολύτεκνους, ένα ποσό αναλογικό ως προς το πλήθος των παιδιών κάθε οικογένειας, ώστε να λάβουν επιτέλους μία βοήθεια μετά από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων βλέπουν να μην έχουν καμία ενίσχυση από το κράτος.

Υπενθυμίζουν ότι η πολυτεκνική ιδιότητα αποδεικνύεται νομίμως, με το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ συνοδευόμενο από πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης βάσει της παραγράφου 9 του άρθρου 67 του νόμου 4316/2014 και όχι με βάση το πλήθος των παιδιών που αυθαίρετα δηλώνονται στη φορολογική δήλωση των προσώπων.

Επίσης, αναφέρουν ότι για το επίδομα θέρμανσης, αρκετές πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται επειδή διαθέτουν μεγάλο αυτοκίνητο, οπότε εμπίπτουν αυτόματα στο κριτήριο πολυτελούς διαβίωσης και έτσι στερούνται το επίδομα θέρμανσης.

Οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να εξαιρεθούν από το κριτήριο πολυτελούς διαβίωσης προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Η κυβέρνηση θα κάνει κάτι για τις πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών και εμποδίων χωρίς καμία κοινωνική αρωγή τα τελευταία χρόνια;

Θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αναρτημένες απαντήσεις των Υπουργείων:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=b24509de-772c-4988-aa90-add300f0ff1f