Ηράκλειο, 11 Οκτωβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Θέμα: Το ακίνητο του ΤΕΘΑ στη Σάμο που φιλοξένησε το παλιό ΚΥΤ βρίσκεται στην κυριότητα του ΤΕΘΑ ή του ΤΑΙΠΕΔ  και  του Υπερταμειου;

Η πλήρης κυριότητα και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου περνά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου και τις προβλέψεις του για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αυτό απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά. Υπό μια έννοια υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν και του ESM.

Τα 71.500 ακίνητα προκύπτουν από το μητρώο της ΕΤΑΔ και αυτά που μεταβιβάζονται τώρα σε αυτήν από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κρατήσει κατά κυριότητα μόνον 91 αλλά επιλεγμένα ακίνητα προς αποκρατικοποίηση.

Κατά την ομιλία του ο  Πρωθυπουργός  στη Σάμο  στη τελετή παράδοσης του ΚΥΤ μεταξύ των  άλλων ανέφερε :

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, τις μελέτες σας και είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου μας που είναι αυτός ο χώρος να αποδοθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είτε για χώρους αναψυχής και άθλησης είτε για χώρους εκπαίδευσης είτε για να στεγαστεί το καινούργιο Δημαρχείο. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, τέλος, ότι η απόδοση του χώρου του παλιού ΚΥΤ στην τοπική κοινωνία «είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικός, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Όπως είναι γνωστό ο Υπουργός κ. Μηταράκης την ίδια ημέρα παραδίδοντας το ΚΥΤ σε εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού είπε ότι το παλιό  ΚΥΤ θα παραχωρηθεί στο ΤΕΘΑ του Υπ.Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Ανατολικής Σάμου για να το αγοράσει από το ΤΕΘΑ.

[1]https://twitter.com/nmitarakis/status/1443887826081288208

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ Αιτούμαστε σε εσάς:

– την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου με την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων, ωφέλιμων για τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

– την απόδοση της περιοχής ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου κατά πλήρη κυριότητα και χρήση καθώς και την απορρύπανση της καταπατηθείσας περιοχής και την απόδοσή της στους ιδιοκτήτες της.»

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Το παλιό κέντρο μεταναστών είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ η έχει περάσει στο Υπερταμείο;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης

 

 

 

 

[1] Η ομιλία του κ. Μηταράκη

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αναρτημένες απαντήσεις των Υπουργείων:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=cddc2769-92f1-4590-84d9-adbe00ef638b