Ηράκλειο, 4-10- 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Επανίδρυση Τμήματος Πανεπιστημιακών Σπουδών Κλωστοϋφαντουργίας

Η Πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., Τμήμα Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργών Τ.Ε.), με  επιστολή της γνωστοποιεί το πρόβλημα που είναι η εξαφάνιση του αντικειμένου των Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναφέρουν ότι έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέσω του Ιδρύματος, χωρίς καμία ανταπόκριση, πόσο μάλλον την επιτυχή επίλυσή του.

Με την εφαρμογή, σε λίγες εβδομάδες, του αναθεωρημένου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Β.Σ.Π. η ειδικότητα Κλωστοϋφαντουργού Μηχανικού εξαφανίζεται οριστικά από τον εκπαιδευτικό χάρτη και η Ελλάδα καταλήγει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δε θα παρέχει ανώτατες σπουδές στην Κλωστοϋφαντουργία. Ως αποτέλεσμα αυτού και, με δεδομένο ότι η χώρα δε θα παρέχει κατάρτιση στην ειδικότητα, πλήττεται άμεσα η λειτουργικότητα των επιχειρήσεων και οποιαδήποτε σκέψη για έρευνα ή/και ανάπτυξη τελματώνεται. Η δυσμενής επίδραση, κατά συνέπεια, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις θα γίνει άμεσα εμφανής.

Να σημειωθεί ότι ο Κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας διαθέτει τις υποδομές και την τεχνογνωσία για να αναπτυχθεί ταχέως και πρέπει να στηριχθεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής στελεχών υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης, αφού το ποσοστό συμμετοχής του Κλάδου (Textiles) στο ΑΕΠ και στις εξαγωγές επιβάλλει την ύπαρξη Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών πανεπιστημιακής στάθμης, μοναδικού στην Ελλάδα, που θα είναι σε θέση να παρέχει εκπαίδευση και έρευνα στα γνωστικά αντικείμενα της Κλωστοϋφαντουργίας.

Ερωτάσθε  κα. Υπουργέ:

Θα δημιουργηθεί ένα νέο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αναρτημένες απαντήσεις των Υπουργείων:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=cbfb7978-d36f-41e6-aacf-adb800e8ce87