Ηράκλειο, 25 Αυγούστου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Δικαιοσύνης

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

Θέμα: Τούρκικα αλιευτικά  προκαλούν στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές

Εν συνεχεία της ερώτησης με αριθμ. Πρωτ. 9292/04-09-2020 πληροφορηθήκαμε από δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, ότι τις τελευταίες ημέρες “αγέλες” τουρκικών αλιευτικών σκαφών, συγκεκριμένα μηχανότρατες, αποπλέουν τα ξημερώματα από τις τουρκικές ακτές, εισέρχονται, και ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά νερά, ακόμα και σε απόσταση 100 μέτρων από τις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως η Σάμος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Λέρος και η Κάλυμνος.

Ένα από τα σκάφη του Ινστιτούτου, το οποίο παράλληλα με την ερευνητική του δράση στα νερά της περιοχής, καταγράφει επί χρόνια τα περιστατικά καταστροφικής αλιείας απ’ όπου και αν προέρχεται, εντόπισε 6 Τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν κοντά στις ακτές της Λέρου.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά είχαν αλλάξει τη σημαία τους εν πλω και έπλεαν όχι υπό τουρκική, αλλά υπό ελληνική σημαία. Άμεσα, ως είθισται, οι ερευνητές του Αρχιπελάγους ενημέρωσαν την αρμόδια λιμενική αρχή, και έλαβαν ως απάντηση ότι υπάρχει αδυναμία παρέμβασης και ότι απλώς θα ειδοποιηθούν οι ανώτερες αρχές.

Κατά την διασταύρωση των στοιχείων των αλιευτικών σκαφών, διαπιστώθηκε ότι μόνο οι 2 από τις 6 τουρκικές μηχανότρατες είχαν σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού (AIS). Αξιοσημείωτο είναι ότι για άλλη μία φορά, απλώς και μόνο η παρουσία τους στο σημείο για καταγραφή στοιχείων και βιντεοσκόπηση του περιστατικού ήταν αρκετή για να τραπούν και τα 6 τουρκικά σκάφη σε ομαδική φυγή. Προ της αποχώρησής τους, όμως, κάποια από τα αναφερόμενα σκάφη κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και παρά λίγο αποφεύχθηκε σύγκρουση εξ αιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της μίας τουρκικής μηχανότρατας.

Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια χρονική περίοδο και στις ίδιες περιοχές όπου η χώρα έχει επιστρατεύσει έναν μεγάλο στόλο και σύγχρονο εξοπλισμό για να απωθούνται βάρκες με γυναικόπαιδα και κατατρεγμένους.

Επιπλέον, σχετικά με την  επαναφορά ή μη του άρθρου 401 του Π.Κ. σε απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμ. Πρωτ 276/04-11-2020 αναφέρεται ότι αρμόδια να αποφανθεί είναι η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όμως δεν έχουμε λάβει γνώση για τα αποτελέσματά της.

 

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

 

Πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει αυτήν την παραβατικότητα; Και πως προστατεύει
τους Έλληνες αλιείς;

Έχει αποφανθεί η  Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επαναφορά ή μη του άρθρου 401 του Π.Κ.;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης