Ηράκλειο, 25 Αυγούστου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Έγκριση επιλαχόντων αγροτών μέτρου 4.1.1 προκήρυξης 2018

Σε επιστολή της η Συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας αναφέρει το σοβαρό θέμα της έγκρισης των επιλαχόντων και την μεταφορά των κονδυλίων. Επιλαχόντες αγρότες που θέλουνε να κάνουμε επενδύσεις να πάρουνε αγροτικό εξοπλισμό και να παραμείνουνε στα χωριά τους περιμένουνε από το 2018, 4 έτη.

1)Γιατί δεν μεταφέρετε από το μέτρο 2,1 γεωργικών συμβούλων τα 80 εκ. €.για τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης 2018 του μέτρου 4.1.1.

2) Για τα αρδευτικά Σχ.Βελτίωσης, ζητήσαν την μεταφορά των 37 εκατ.ευρώ ,δεν έγινε και δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα, για το οποίο μέχρι τώρα δεν οριστικοποίηθηκε καμιά αίτηση.

3)Μεταφέρθηκαν 50 εκατ.ευρώ για επιλαχόντες του Leader το προηγούμενο διάστημα.

4)Δώθηκε άλλη μια παράταση στο μέτρο 5,1 αντιχαλαζικά δίχτυα αυξάνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό μιας αίτησης στο 1 εκατ ευρώ.

5) Τέλος ενώ λήγουν οι αιτήσεις πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης με άλλη μία παράταση τέλη Οκτωβρίου, γιατί αλλάξατε το ελάχιστο 20% ακόμα και σε 2%, ακόμα και 1 απλό τιμολόγιο; (Αυτό αφορά την αίτηση πληρωμής για το ελάχιστο ποσό για να κατοχυρώσει το σχέδιο βελτίωσης –για να μην το χάσει και πάρει την θέση του κάποιος επιλαχών;)

6) Από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για αυτούς;

Λεφτά υπάρχουν στο ΠΑΑ που τελειώνει αλλά όχι για τους επιλαχόντες αγρότες του 4.1.1;

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Θα εγκρίνει η κυβέρνηση τα κονδύλια των δικαιούχων επιλαχόντων αγροτών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης