Ηράκλειο, 29 Ιουνίου 2021

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα:  Τα προβλήματα που έχουν προκύψει επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «η Τρίαινα»

Δημοσιεύτηκε από τον ειδικό διαχειριστή των ναυπηγείων η νέα προκήρυξη για την πώληση του ενεργητικού των ναυπηγείων. Δυστυχώς όμως την προκήρυξη Δεν υπάρχει κανένας όρους από αυτούς που είχαν ζητηθεί και επισημανθεί, ότι πρέπει να τεθούν τόσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και  για την επιτυχή έκβαση της όλης διαδικασίας της ειδικής διαχείριση. Το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «η Τρίαινα» πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει θέση στην κυβέρνηση και στον ειδικό διαχειριστή το ζήτημα στην προκήρυξη να τεθούν όροι με τους οποίους να διασφαλίζονται οι θέσεις και οι συμβάσεις εργασίας τους και η καταβολή οφειλόμενων αποδοχών τους. Δυστυχώς όμως στην προκήρυξη όχι μόνο δεν υπάρχει όρος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αλλά αντίθετα ρητά αναφέρεται ότι οι συμβάσεις εργασίας δεν μεταφέρονται στο νέο επενδυτή.

Επίσης, έχει ζητηθεί με βάση την κακή εμπειρία του πρώτου διαγωνισμού να τεθεί τιμή βάσης για την πώληση του ενεργητικού αλλά και σε κάθε περίπτωση να μπορεί η συνέλευση των πιστωτών να κρίνει άγονο το διαγωνισμό αν κρίνει μικρή την καλύτερη προσφορά, έστω κι αν οι προσφορές είναι περισσότερες από μία. Αλλά ούτε εδώ εισακουστιηκαν και ο διαγωνισμός προχωρά με τους ίδιους όρους όπως και ο προηγούμενος, πράγμα που φοβίζει ότι προσφορές δεν θα είναι συμβατές με την πραγματική αξία του ενεργητικού της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την κυβέρνηση ούτε προς το άλλο μείζον ζήτημα της πληρωμής των οφειλόμενων στους εργαζόμενους τα οποία προσεγγίζουν τα 200 εκατομμύρια, για τα οποία είχαν ζητήσει να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι με την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου που θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα της διαιτησίας του ICC, εάν η απόφαση είναι αρνητική για το δημόσιο, να καταβάλουν τα χρήματα που η απόφαση του ICC επιδικάζει ώστε με αυτά να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ένα μέρος των οφειλόμενων.

Ακόμα για τα χρήματα αυτά έχει εκδοθεί απόφαση από το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία υποχρεώνεται το δημόσιο να καταβάλει ένα μεγάλο μέρος από αυτά απευθείας στους εργαζόμενους, σε αποδοχή της κατάσχεσης που είχαν επιβάλει οι εργαζόμενοι στα χέρια του δημοσίου ως τρίτου. Επίσης, έχει ζητηθεί με την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διαιτησία του ICC, τα κατασχεθέντα από τους εργαζόμενους χρήματα να αποδοθούν από το δημόσιο, σε αυτούς, χωρίς το δημόσιο να καταφύγει σε παρελκυστικές τακτικές ασκήσεις των όποιων ενδίκων μέσων.

Δεδομένου ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου το πόσο θα πρέπει να αποδώσει τα χρήματα αυτά είτε στο διαχειριστή για να τα διανείμει στους πιστωτές, είτε στους εργαζόμενους για να πληρωθούν ένα μέρος των οφειλόμενων.

Τέλος τονίζουν, να σημειωθεί ότι δεν έχει λυθεί το θέμα της ασφαλιστικής τους τακτοποίησης για το 18μηνο της επιτροπής εργασίας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013, αφού συνεχώς λαμβάνουν τη διαβεβαίωση ότι το θέμα επιλύεται, χωρίς να έχει δοθεί ακόμα λύση.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη δουλειά τους για την ασφάλιση και για τα οφειλόμενα επισημαίνουν ότι έχουν να πληρωθούν από την εταιρεία από τον Απρίλιο του 2012 και ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει από τότε δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ αποζημίωση τα οφειλόμενα.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα ληφθούν για όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «η Τρίαινα»;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης