Ηράκλειο, 14 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής

Η συμβολή και η παρουσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, μιας συνθήκης αρκετά πρωτόγνωρης για καθηγητές, αλλά κυρίως για τους τους μαθητές. Ωστόσο, μετά λύπης διαπιστώθηκε ότι δεν επιτεύχθηκε η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό Ειδικής Αγωγής, αναφέρει σε επιστολή της η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής.

Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων, αλλά και τα παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη σε όποια βαθμίδα και αν φοιτούν.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που θίγεται είναι  η υποστελέχωση των ΚΕΣΥ από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, γεγονός που καθυστερεί την αξιολόγηση των μαθητών και την ένταξη τους στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Οι φορείς αξιολόγησης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τον εντοπισμό και τον σχεδιασμό των προγραμμάτων παρέμβασης για τα παιδιά με εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δυσκολίες, και η υπολειτουργία τους έχει τεράστιες συνέπειες στην εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Επίσης αναφέρεται  ότι με τις θέσεις φιλολόγων ΕΑΕ στα ΕΕΕΕΚ που καταλαμβάνονται από άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους,  υποτιμάται η εξειδίκευση του κλάδου μας και το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην ισότιμη φοίτηση στη δευτεροβάθμια βαθμίδα.

Τέλος τονίζεται η ανάγκη για μέριμνα για τα παρακάτω:

  • καταγραφή των κενών της παράλληλης στήριξης.
  • κατά προτεραιότητα διάγνωση παιδιών στην Α Γυμνασίου από τα ΚΕΣΥ για την συνέχιση της παράλληλης στήριξης (μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα των παιδιών για εγγραφή στο Γυμνάσιο να μεταφέρεται και ο φάκελος του παιδιού, ώστε να ζητηθεί έγκαιρα η παράλληλη).
  • περισσότερες προσλήψεις στα ΚΕΣΥ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. (συνεργασία με Συμβούλους Σχολικής Ζωής, διοργάνωση σεμιναρίων κ.α.).
  • κάλυψη των Τμημάτων Ένταξης, ως αναπόσπαστο τμήμα του σχολείου από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι Ιανουάριο ή ακόμη χειρότερα Απρίλιο, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.
  • έγκαιρη στελέχωση όλων των αναγκών ειδικής αγωγής (εξειδικευμένη και εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη) με προτεραιότητα στα λύκεια, στα οποία οι μαθητές προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
  • ίδρυση τμημάτων ένταξης με ΦΕΚ και λειτουργία όσων έχουν ήδη ιδρυθεί αλλά δεν λειτουργούν.
  • προσλήψεις από την α’ φάση για ΟΛΑ τα παιδιά που έχουν λάβει γνωμάτευση για παράλληλη στήριξη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένα παιδί που φοιτά σε τάξη, στην οποία δεν χρειάζεται επαναξιολόγηση δεν νοείται να μένει τρεις-πέντε μήνες χωρίς παράλληλη στήριξη.
  • συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου μας σε καίριες θέσεις στις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις για την ειδική αγωγή.
  • επιπλέον μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή καθώς τα 554 άτομα των διορισμών ήταν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό που να μπορεί να στελεχώνει με συνέχεια ένα σχολείο.

 

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Θα μεριμνήσει η κυβέρνηση για τις παραπάνω ανάγκες, και με ποιον τρόπο;

Θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκαίων κενών;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης