Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δεν άφησε κανένα περιθώριο αφού κουμάντο κάνει το Υπερταμείο

 

«Δυστυχώς δεν πέσαμε έξω. Oι μνημονιακές κυβερνήσεις έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα για 99 χρόνια. Όλη η δημόσια περιουσία, λοιπόν, έχει εκχωρηθεί και έχει δεσμευτεί από τους θεσμούς και την τρόικα για 99 χρόνια από τους μνημονιακούς νόμους και τις μνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, ύδρευση, δημόσιες εκτάσεις.

Ως ΜέΡΑ25 είμαστε οι μόνοι που δικαιούμεθα να ζητούμε και να απαιτούμε να ανακτηθεί η δημόσια περιουσία από τους θεσμούς, η οποία υφαρπάζεται από το ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κ. Λογιάδης στη βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο κοινό αίτημα που διατύπωσε η Περιφέρεια Κρήτης κι ο δήμος Ηρακλείου για την παραχώρηση δύο ακίνητων που ζητά η δημοτική Αρχή. Του κτηρίου του πρώην Αστυνομικού Τμήματος, και αυτό που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη.

Στην απάντησή του υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επιβεβαίωσε ότι είμαστε δέσμιοι του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ που είναι θυγατρική του, και «λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως θυγατρική του Υπερταμείου»

 

λέγοντας: « Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι με τη δημιουργία του υπερταμείου μεταβλήθηκε πλήρως το πλαίσιο για τα ακίνητα του δημοσίου. Τα δύο αυτά κτήρια ανήκουν στην ΕΤΑΔ, η οποία μας ενημέρωσε ότι σχεδιάζει την αξιοποίησή τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σεβόμενοι απόλυτα το αίτημα της αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του υπερταμείου και λειτουργεί αυτόνομα. Είμαι βέβαιος ότι όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο και τον νόμο σύστασης του υπερταμείου και κυρίως αυτοί που δέσμευσαν τη χώρα με την υπογραφή τους, δεσμεύοντας και τη δημόσια ακίνητη περιουσία, αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματικότητα» Ο κ. Λογιάδης εξέφρασε με σφοδρότητα την αντίθεσή του: «Είμαστε αντίθετοι βεβαίως στο ότι όλα αυτά τα ακίνητα μπορεί να έχουν παραχωρηθεί, πουληθεί, ξεπουληθεί «φωτογραφικά» προς συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως γίνεται κάθε φορά με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας». Σημείωσε επίσης ότι η ΕΤΑΔ με στενή ερμηνεία των διατάξεων του καταστατικού της, αρνήθηκε τις ως άνω παραχωρήσεις, αν και τούτο επιτρέπεται από τον κανονισμό εκμισθώσεών της και προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση των ως άνω ακινήτων σε ιδιώτη επενδυτή προκειμένου να πετύχει τη βέλτιστη οικονομική αξιοποίησή τους.

Η ΕΤΑΔ έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει στον Δήμο βάσει του καταστατικού της ακίνητα που ανήκουν στο δήμο, για κοινωφελείς χρήσεις, για χρήσεις θεμάτων πολιτισμού και για υπηρεσιακές χρήσεις του δήμου. Ο δήμος Ηρακλείου είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδος. Η ΕΤΑΔ έχει κάνει την προκήρυξη χωρίς να έχει οικονομοτεχνική μελέτη για τα ακίνητα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου».

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανταπάντησε με το νόμο για τη σύσταση του Υπερταμείου, το ν. 4389/2016, και δεν άφησε κανένα περιθώριο.

«Στην παρ. 5 όμως του ίδιου άρθρου 196 αναφέρεται ότι ακόμα και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση παραμένουν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν όμως υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους. Με αυτόν το νόμο καθορίζεται ότι η ΕΤΑΔ είναι πλέον θυγατρική του Υπερταμείου. Και για να μεταβιβάσει εκ νέου η ΕΤΑΔ κάποιο ακίνητο στο ελληνικό Δημόσιο απαιτείται η προσυπογραφή του Εποπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 196 και την παρ. 10 αυτού. Το Εποπτικό Συμβούλιο που διοικεί ουσιαστικά το Υπερταμείο απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρία εκ των οποίων επιλέγονται από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Για να ληφθεί όμως μια απόφαση πρέπει να υπάρχει θετική ψήφος των τεσσάρων από τα πέντε μέλη. Αυτό σημαίνει ότι για να πραγματοποιηθεί μια εκ νέου μεταβίβαση ακινήτου στο Δημόσιο δεν αρκούν οι τρεις ψήφοι των ισάριθμων μελών που επιλέγονται από το ελληνικό Δημόσιο αλλά χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ενός τουλάχιστον από τα άλλα δύο μέλη, τα οποία έχουν διοριστεί στο Υπερταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό ισχύει και για τη μεταβίβαση ακινήτου. Η ΕΤΑΔ βεβαίως μπορεί να παραχωρήσει η ίδια σε εκχώρηση ακινήτου με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα υπό προϋποθέσεις σε ιδιώτη ή στην αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως θυγατρική του Υπερταμείου».

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Pb0K_AVC_dM