Επίκαιρη Ερώτηση              

 Παρασκευή 4-6-2021

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Παραχώρηση Ακινήτων  Δημοσίου στο Δήμο Ηρακλείου

 

Η  ΕΤΑΔ που το τελευταίο διάστημα επιφυλάσσει όλο δυσάρεστες εκπλήξεις κοιτάζοντας μόνο τα οικονομικά της οφέλη μετά τα ακίνητα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών έχει βάλει ως στόχο τα ακίνητα κτήρια του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου.

Σε κοινή Επιστολή που συνυπογράφει ο κ. Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλειος Λαμπρινός αναφέρουν  ότι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχουν ακίνητα  ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία παραμένουν κλειστά επί 12 έτη, μετά την μεταστέγαση των εκεί υπηρεσιών σε άλλους χώρους.

Η επί δώδεκα και πλέον χρόνια εγκατάλειψή τους και η παντελής έλλειψη συντήρησης, έχει επιφέρει σημαντικές φθορές και χειροτέρευση της κατάστασής και βλάπτει την εικόνα της πόλης.

Ο Δήμος Ηρακλείου στην προσπάθειά του να αναδείξει και να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, έχει αιτηθεί αρχικά το 2012 και στη συνέχεια κατ’ επανάληψη, την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ της χρήσης των κτιρίων αυτών, αίτημα το οποίο υποστηρίζεται και από τις ομόφωνες αποφάσεις 741/2018 και 905/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Στα ακίνητα αυτά ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει: α) στο ακίνητο της πρώην Τροχαίας (ΒΚ6Α) να στεγαστεί η έκθεση του Δήμου Ηρακλείου των ενθυμημάτων της Εθνικής Αντίστασης 1941-1945) καθώς και Γραφείων των αρμόδιων για την έκθεση τμημάτων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δήμου και β) στο ακίνητο των πρώην Α’ και Β’ Αστυν. Τμημ. (ΒΚ6Β) να στεγαστούν περιοδικές εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών, τμήμα της δημοτικής συλλογής έργων τέχνης και το εργαστήριο ψηφιοποίησης του πλουσιότατου οπτικοακουστικού αρχείου του Δήμου, το οποίο σήμερα φιλοξενείται στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, καταλαμβάνοντας σημαντικό και απαραίτητο για τη λειτουργία της χώρο.

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ με στενή ερμηνεία των διατάξεων του καταστατικού της αρνήθηκε τις άνω παραχωρήσεις, αν και τούτο ρητώς επιτρέπεται από τον κανονισμό εκμισθώσεών της, και προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παραχώρησή των (άνω ακινήτων) σε ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να επιτύχει την «βέλτιστη οικονομική αξιοποίηση τους».

Σημειώνεται ότι βέλτιστη οικονομική αξιοποίηση δεν σημαίνει το μόνον μέγιστο δυνατό αντάλλαγμα.

Αξίζει να επισημάνουμε τέλος, ότι κατά το παρελθόν ο Δήμος Ηρακλείου παραχώρησε ακίνητα ιδιοκτησίας του στο Ελληνικό Δημόσιο, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι τα στενά οικονομικά οφέλη. Είναι απόλυτα σαφές και αυτό αποτελεί και θέση του ΜέΡΑ25 ότι τα ακίνητα αυτά πρέπει να αποδοθούν για χρήση δημοσίου συμφέροντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος τα παραπάνω ακίνητα στον Δήμο Ηρακλείου (ο οποίος θα αναλάβει την – σε εύλογο χρόνο – ανακαίνιση και συντήρησή τους), έτσι ώστε να επιτευχθεί η «βέλτιστη αξιοποίησή τους»;

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της ΕΤΑΔ  και γιατί αγνοεί τις θέσεις των αιρετών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης