Ηράκλειο, 3 Ιουνίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αίτημα για παράταση της προθεσμίας προανάρτησης του Κτηματολογίου στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου

Την παράταση της προθεσμίας προανάρτησης του κτηματολογίου στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου, ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Οι προθεσμίες της έναρξη της προανάρτησης του κτηματολογίου για τα ακίνητα στους δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, στις 26/1/ 2021 με λήξη 10/6/2021, δεν επαρκούν για να εξεταστούν τα ακίνητα, να εντοπιστούν τυχόν λάθη και να υποβληθούν αιτήματα επανεξέτασης.
Στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνεται τεράστιο πλήθος δικαιωμάτων παρόλο που είχε συστηθεί στους πολίτες να προσκομίζουν εξαρτημένα τοπογραφικά, σοβαρές αμφιβολίες διατηρούνται για το κατά πόσο αυτό υλοποιήθηκε.
Όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα συνηθίζεται να απευθύνονται οι πολίτες σε μηχανικούς αλλά ο χρόνος που απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των δικαιωμάτων είναι μεγάλος.
Παράλληλα υπάρχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών που επιβαρύνουν μηχανικούς και πολίτες υπό περιοριστικές συνθήκες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σημειώνεται ότι στοιχεία των αναρτημένων δασικών χαρτών, πριν την κύρωσή τους έχουν καταχωρηθεί στην προανάρτηση του κτηματολογίου, επηρεάζοντας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, δεδομένου ότι δεν έχει νομοθετικά επιλυθεί η δέσμευση, για την ανυπαρξία του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σχετική παράταση λήξης της προανάρτησης κατά τρεις μήνες ώστε να αποφευχθούν προβλήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης