Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε  επιστολή 125 επιστημονικών, επαγγελματικών, ερευνητικών και κοινωνικών φορέων, ιδρυμάτων, ινστιτούτων ενώσεων και συλλόγων καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, που υποστηρίζουν την εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής για την ενημέρωση και την πρόληψη  από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ΗPV.

Οι επιστημονικοί, οι ιατρικοί και  οι λοιποί φορείς τονίζουν ότι ο HPV  είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ως   πρόβλημα δημόσιας υγείας, για αυτό και κρίνεται σκόπιμο να υποστηριχθεί  η  εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και οι  οδηγίες  του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου.

Το αίτημα που απευθύνουν προς της ελληνική πολιτεία είναι να  προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη και στην Ελλάδα των στόχων της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. (90/70/90) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, με απώ­τερο σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην χώρα μας.

Ειδικότερα, θα πρέπει έως το 2030 να έχουν τεθεί οι  εξής στόχοι :

  • τουλάχιστον 90% εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV των κοριτσιών μέχρι 15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια,
  • εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, με διενέργεια εξετάσεων «υψηλής ακρίβειας» (HPV DNA testing), προς επίτευξη τουλάχιστον 70% κάλυψης στην ηλικιακή ομάδα-στόχο,
  • σωστή διαχείριση του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας, με διασφάλιση ενδε­δειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάληψη εκστρατείας ενημέ­ρωσης/ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού σχετικά με τον HPV εμβολιασμό και το HPV DNA testing από την ίδια την Πολιτεία. Εξ άλλου, «…Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η προσωποποιημένη ενημέ­ρωση ενός εκάστου πολίτη για τον χρόνο και τον τρόπο συμμετοχής του στα προαναφερόμενα Εθνικά Προ­γράμματα» (Ν. 4675/2020, Άρ 4,3Α,iiiγ).

 

 

Πατήστε στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε:

HPV_Society_ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ_ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (002)

2021-05-17 Λογιάδης hpv1