Στην Ελλάδα, πραγματική ανάκαμψη δεν γίνεται με ιδιωτικό χρέος 243 δισ. € και με δημόσιο 340 δισ. € όταν το ΑΕΠ είναι 165 δισ. € , κι όταν ως χώρα, έχεις εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία σου για 99 χρόνια στους πιστωτές.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα χρόνια των μνημονίων το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξαθλιώνουν τους Έλληνες που προσπαθούν να επιβιώνουν με πενιχρούς μισθούς, με υπερφορολόγηση, δυσβάσταχτα επιτόκια, κόκκινα δάνεια και τόσα άλλα που θα κοκκινίσουν, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το νέο πτωχευτικό νόμο κ.α.

Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που στην ουσία δεν εμπιστεύονται.

Αν στο οργανωμένο Ισραήλ το 40% των επιχειρήσεων μετά την πανδημία δεν άνοιξε, τι θα συμβεί εδώ;

Το ΜέΡΑ25 προτείνει: Διαγραφή ιδιωτικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άμεση ενίσχυση ρευστότητας οριζόντια μέσω επιχορηγήσεων, διαγραφή του μη βιώσιμου τμήματος του δημοσίου χρέους και διασύνδεση του υπολοίπου με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (όπως έγινε και με τη Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1953 στο Λονδίνο), μείωση φορολογικών συντελεστών και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, σαφής διαχωρισμός εξουσιών και όχι πελατειακό κράτος.

Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική βούληση που δεν υπάρχει από τα τρία κόμματα, που υπέγραψαν τα μνημόνια.

Το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης, η διαφήμιση για το βεβιασμένο άνοιγμα του τουρισμού, η εικονική πραγματικότητα για το γρήγορο εμβολιασμό, οι ενέσεις αισιοδοξίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προϊδεάζουν για πιθανές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν το 5ο Μνημόνιο.

Είναι μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού και δεν θα αναστρέψουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, και θα ωφελήσουν μόνο τους ελάχιστους και πολύ μεγάλους ομίλους.

Διότι μόλις αρχίσει να περνάει η πανδημία θα βλέπουμε φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία πτώχευση επιχειρήσεων, αύξηση φόρων και μείωση συντάξεων, ακριβώς όπως τονίζει συνεχώς ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, ότι όσα ξοδεύει το Ελληνικό δημόσιο για να στηρίξει την οικονομία, όλα αυτά είναι δανεικά και θα κληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες να τα πληρώσουν πίσω.

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 10-5-2021