Ηράκλειο, 10 Μαΐου  2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:  Επιτακτική η οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά Κρήτης

 

Σε επιστολή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών αναφέρει ότι σε  συνέχεια από την 6/4/2021 (ΕΞ 460) επιστολή τους για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα  θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, στέλνουν εκ νέου επιστολή αγωνίας για το ίδιο θέμα, αφού οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν. Ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στις χωματερές  τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό).

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια  δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια και ότι οι μεταβολές που θα προκύψουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο θα επιφέρουν ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων στην τοπική οικονομία της Κρήτης καθώς και στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας. Πολλές εκτάσεις θα μείνουν εκτός παραγωγής ενώ σε άλλες θα γίνει αλλαγή καλλιέργειας, που σημαίνει ανισορροπία στα υπόλοιπα είδη.

Δεδομένου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δώσετε σήμερα μια ουσιαστική λύση που θα βγάλει από το τέλμα χιλιάδες παραγωγούς θερμοκηπιακών κηπευτικών.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

-Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει μια άμεση λύση στο πρόβλημα και να εκκινήσει τη διαδικασία των ενισχύσεων;

-Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κανονίσει συνάντηση με το σύλλογο για λεπτομερείς ανάλυση του θέματος δια ζώσης και εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης