ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα:  Αποκλεισμός Κρήτης δια θαλάσσης, εν μέσω πανδημίας covid-19

Σε επιστολή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών μας ενημερώνει για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την αγροτική Κρήτη, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α. Αφού διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς και πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.

Να σημειωθεί ότι η εξομάλυνση της αγοράς έπειτα από τέτοια γεγονότα απαιτεί χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, χάνοντας κυρίως την αξιοπιστία της εμπορικής – αγροτικής δραστηριότητας.

Επίσης, αναφέρουν ότι στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας covid-19, είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για την δυνατότητα ή όχι να συνεχίσει να καλύπτεται η  εφοδιαστική αλυσίδα από αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και αν τέτοιες κινήσεις αποκλεισμού εμπίπτουν στους γενικότερους κανόνες διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που διανύουμε ως χώρα.

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και να δεσμευτεί στην άμεση επίλυση του θέματος ώστε να απεγκλωβιστεί ολόκληρη η Κρήτη από αυτήν την επώδυνη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης