ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: Μέτρα Στήριξης ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό

Οι  εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού  τονίζουν ότι  είναι αυτοί που έχουν πληγεί  ανεπανόρθωτα από την κρίση της πανδημίας.

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με εισόδημα είτε 534€, είτε 400€, είτε με μηδενικό εισόδημα. Περίπου 25.000 εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης εδώ και μήνες, ακόμα και τώρα στις νέες εξαγγελίες των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας εργαζόμενοι μένουν  εκτός (όπως π.χ. αυτοί που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση γιατί πήραν ήδη μια τον Μάρτιο του 2020).

Να τονιστεί ότι όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, δεν καλύπτονται με την ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα αλλά που θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν το δικαίωμα μονομερής αναστολής σύμβασης άρα ούτε και τα 50 ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, επομένως θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον επόμενο.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει άμεσα ένα ουσιαστικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου;

Πως θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις;

 

Παραμένει ανοικτό το ζήτημα των εργαζομένων σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως καθώς και catering, που λόγω των λίγων ημερών απασχόλησης δεν είναι δικαιούχοι μέχρι στιγμής καμίας στήριξης;

 

Προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα των 534€;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης