ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Τευτλοπαραγωγοί σε απόγνωση

Σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών  (https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/278559_teytloparagogoi-se-apognosi) αναφέρεται ότι οι καλλιεργητές της Μακεδονίας βλέπουν τη σοδειά τους να σαπίζει εξαιτίας της καθυστερημένης παραλαβής από τον ιδιώτη επενδυτή.

  • Αγωνιούν για την επόμενη μέρα και τα βάζουν με τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι διαβεβαιώσεις του οποίου διαψεύδονται.
  • Ο ενοικιαστής των εργοστασίων της ΕΒΖ στις Σέρρες και στο Πλατύ παραδέχεται ότι εισάγει ζάχαρη από τη Σερβία και ζητά να του παραχωρηθούν για 50 χρόνια οι δύο μονάδες ή να αγοράσει τη μία από αυτές.

 

Ακόμα αναφέρεται ότι τα μάτια στραμμένα για ακόμη μία χρονιά είναι στην επιχορήγηση μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οι τευτλοπαραγωγοί των Σερρών και της Ημαθίας διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση παραλαβής της σοδειάς τους από τον ιδιώτη επενδυτή, αγωνιούν για την επόμενη μέρα και βάλλουν κατά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι όλα τα τεύτλα μετατρέπονται σε βιοαέριο και ζωοτροφές, εννοείται ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη για παραγωγή ελληνικής ζάχαρης εξαερώθηκαν.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι όλη η ζάχαρη της χώρας είναι πλέον εισαγόμενη, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής που έχει νοικιάσει δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ζητά τα εργοστάσια για… 50 χρόνια ή να αγοράσει το ένα και υποστηρίζει ότι έχει κάνει συμφωνία με τη διοίκηση της ΕΒΖ για να εισάγει και να πουλά ζάχαρη της εταιρείας από τη Σερβία!

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Τι θα γίνουν τα τεύτλα;

Θα λάβουν τη συνδεδεμένη οι καλλιεργητές;

Γιατί η διοίκηση της ΕΒΖ δεν προσβάλλει τη σύμβαση αφού δεν υλοποιείται;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης