ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και

Οικονομικών

 

Θέμα:  Άμεση απόφαση για δύο, κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ζητούν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου

Με κοινή τους επιστολή, όλα τα Εργατικά Κέντρα της  Κρήτης και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ζητούν από το Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Α.Ε.Δ να λάβει  αποφάσεις για δύο κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

Συγκεκριμένα ζητάνε:

  • Να χαρακτηριστούν και φέτος ως εποχικοί αυτοί που και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για το λόγο ότι, όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Άρα η ποσόστωση δεν έχει καμία εφαρμογή για φέτος.
  • Επίσης για τους νέους που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά ανεργία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουν 50 ένσημα ως εποχικοί, ο Ο.Α.Ε.Δ τους ζητά παράλληλα να έχουν και 80 ένσημα ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω συγκυρίων. Ζητούνε  λοιπόν την απόρριψη του αιτήματος του Ο.Α.Ε.Δ. για τα 80 ένσημα και την ένταξη και των νέων ασφαλιζόμενων στα 50 ένσημα.

Δεδομένου ότι με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στις ανάλογες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημά καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι των εργαζομένων αλλά δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης