Ηράκλειο, 16 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

Τουρισμού

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Οικονομικών

 

Θέμα: Κυβερνητική μέριμνα ζητούν οι ξεναγοί της  Ελλάδας

Οι Ξεναγοί της Ελλάδας έλαβαν πρόσφατα την αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για

τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι την άνοιξη έλαβαν μόνο 800 ευρώ, για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δεδομένου των συγκυριών αναγκάζονται να ζητήσουν την άμεση παράταση της επιδότησης αυτής, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες και μέχρι τον Μάρτιο του 2021 αφού το επάγγελμά τους μπήκε σε αναστολή, το έτος 2020. Επιπλέον το λίγο διάστημα που απασχολήθηκαν  στην ουσία δεν εργάστηκαν.

Δεδομένης δε τη φύσης της ημερομίσθιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται, ούτε καταγράφεται, ούτε γίνεται αντιληπτή από την πολιτεία. Πολύ περισσότερο μάλιστα η αδυναμία εργασίας του ξεναγού, λόγω π.χ. ατόμων ευπαθών ομάδων στην οικογένειά τους. Αποτέλεσμα: πολλοί ξεναγοί να βρίσκονται εκτεθειμένοι με χρέη, δάνεια, φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.

Γι’ αυτούς του λόγους ζητάνε:

  1. Την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού που μας έχει ήδη καταβληθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
  2. Την περαιτέρω παράταση Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουμε τουλάχιστον 100 ένσημα το 2021)
  3. Αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να συνδράμει με τα παραπάνω στον κλάδο τους, ώστε οι Ξεναγοί να συνεχίσουν το έργο τους και να συμβάλουν στην επαναφορά του Ελληνικού Τουρισμού και της Εθνικής Οικονομίας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης