Ηράκλειο, 26 Νοεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Μείωση του ΦΠΑ και περισσότεροι ΚΑΔ στο Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

Σε επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης αναφέρει ότι με το Μεταφορικό Ισοδύναμο στο οποίο εντάχθηκε η Κρήτη οριστικά τον Ιούνιο του 2019, ένα σημαντικό μέτρο για τον παραγωγικό κλάδο της Κρήτης, αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανακούφιση αλλά και πράξη δικαίου για την αποκατάσταση ισονομίας στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Ταυτόχρονα αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις της Κρήτης να έχουν συνεργασίες με άλλα νησιά και όχι μόνο από το κεντροαθηναϊκό κράτος.

Ωστόσο, όμως η Ομοσπονδία τονίζει την έντονη δυσαρέσκεια της σχετικά με την επιλεξιμότητα των κατηγοριών ΚΑΔ, που ενώ για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αφορά περίπου 8 χιλιάδες ΚΑΔ, για την Κρήτη η επιλεξιμότητα των ΚΑΔ περιορίζεται περίπου στις 2 χιλιάδες, που ουσιαστικά η εφαρμογή του είναι ανούσια.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

Προτίθεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα, να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 16%  για την  Κρήτη και να συμπεριλάβει περισσότερους ΚΑΔ;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης