Ηράκλειο, 22 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Αύξηση προϋπολογιζόμενου ποσού για οικονομικές ενισχύσεις σε θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω covid-19

 

Με  κοινή τους επιστολή  οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Σελίνου – Χανίων, Τυμπακίου – Ηρακλείου, του Σητείας – Λασιθίου και Ιεράπετρας – Λασιθίου, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους επί των ανακοινώσεων που έγιναν κατά την επίσκεψη σας, στην Ιεράπετρα στις 2 Οκτωβρίου 2020, για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.

 

Οι σύλλογοι κρίνουν αναγκαίο να υπάρξει άμεσα συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συλλόγων τους, με αποκλειστικό αντικείμενο την αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού για την συγκεκριμένη δράση.

 

Δεδομένου ότι από τα στοιχεία που σας έχουν στείλει οι σύλλογοι, αποδεικνύεται ότι η εκτιμώμενη οικονομική ζημία για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης υπερβαίνει τα 100 εκ Ευρώ  και γι’ αυτό τον λόγο είναι επιβεβλημένη η κατ’ ελάχιστο οικονομική ενίσχυση στα 30 εκ Ευρώ. Αυτό το ποσό έχει καθαρά χαρακτήρα ενίσχυσης και όχι αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.

 

Τέλος, τονίζουν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια πιπεριάς στις ενισχύσεις.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να συναντήσει αντιπροσωπεία των Συλλόγων τους, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού για την συγκεκριμένη δράση;

 

Προτίθεται η κυβέρνηση να ορίσει εκ νέου την στρατηγική επιλογή της χώρα να αναβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα σε ηγετικό κλάδο ανάπτυξης της πατρίδας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι αγρότες μείνουν όρθιοι, να συνεχίσουν να παράγουν;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Λογιάδης