Ηράκλειο, 28 Αυγούστου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Κόμβος Αγίας Πελαγίας: Ποιοι παράγοντες καθυστερούν την παράδοση του κόμβου- Πότε το Υπουργείο Υποδομών ενημερώθηκε για τα γεωτεχνικά προβλήματα;

 

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην τουριστική  περιοχή της  Αγίας Πελαγίας είχε πολλά χαρακτηριστικά που προσομοίωναν με την καταστροφή  που έγινε στο  Μάτι.

Ευτυχώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από ξηράς, αέρος και θαλάσσης ήταν άψογος και δεν είχαμε απώλειες  σε ανθρώπινες ζωές και περιούσιες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε  δευτερόλεπτο είναι  πολύτιμο.

Τα  πρώτα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στην περιοχή, αναγκάστηκαν να διανύσουν επιπλέον χιλιόμετρα και να περάσουν μέσα από τον οικισμό για να φτάσουν στον τόπο της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, καθώς ο πρώτος κόμβος της Αγίας Πελαγίας είναι κλειστός.  Να σημειωθεί ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε σημείο που βρίσκεται κάτω από τον πρώτο κόμβο.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και  με τα οχήματα να καταφθάνουν  συνεχώς η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου αναγκάστηκε με τη  συνδρομή της Τροχαίας ΒΟΑΚ να «ανοίξει» τον κλειστό δρόμο για λόγους πολιτικής προστασίας, για να φθάνουν πιο γρήγορα πυροσβεστικά οχήματα, βοηθητικά και υδροφόρες.

Ο Δήμος αν  και  εγκαίρως είχε  προειδοποιήσει για τις συνέπειες και για τα θέματα πολιτικής προστασίας που προκύπτουν από τον κλειστό και μη ολοκληρωμένο κόμβο της Αγίας Πελαγίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις σας, που έχουν υπό την επίβλεψή τους το έργο, αρνούνται να προχωρήσουν σε  έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προσωρινής παράδοσης, για λόγους ασφαλείας όπως επικαλούνται και για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο προκύπτουν και άλλα ζητήματα που αφορούν στην  καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των εργασιών στις λωρίδες επιβράδυνσης και επιτάχυνσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

-Πότε ενημερώθηκε το Υπουργείο και σε ποιο σημείο εκτέλεσης των εργασιών ότι υπάρχουν γεωλογικά προβλήματα στις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης;

– Η παράταση για ολοκλήρωση του έργου αρχές Δεκεμβρίου   στον ανάδοχο δόθηκε τον Μάιο. Αυτή η παράταση έχει σχέση με αυτά τα προβλήματα;

– Η μελέτη του έργου θεωρείται άρτια;

– Τόσο σημαντικά έργα είναι δυνατόν να επιβλέπονται από την Αθήνα έστω και με μηνιαίες επισκέψεις. Ακόμα και για θέμα οικονομίας προκύπτει ζήτημα

– Έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι των 650 χιλιάδων ευρώ για τις εργασίες ολοκλήρωσης των δυο λωρίδων;

– Μετά την πυρκαγιά στην Αγία Πελαγία το αίτημα για το  «άνοιγμα» του κόμβου θα επανεξεταστεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης