Ηράκλειο,28-7-2020

 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Διαμαρτύρονται οι  κάτοικοι  στην ευρύτερη περιοχή Βασιλειών- Σκαλανίου για  τα «κανονάκια κρότου»  εκφοβισμού πουλιών

Τα “κανονάκια κρότου” μπορεί να  απομακρύνουν τα πουλιά, αλλά προκαλούν θόρυβο και ζημιά στο περιβάλλον καταγγέλλουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βασιλειων- Σκαλανίου.

Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα να βρεθεί μια λύση αφού τα τελευταία χρόνια η κατάσταση κατά τη θερινή περίοδο και πιο συγκεκριμένα την περίοδο ωρίμανσης και συγκομιδής των σταφυλιών (από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο), έχει φτάσει  στο απροχώρητο.

 

Δεν μπορούν να ηρεμήσουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια καθώς  λόγω του έντονου θορύβου, άκουσμα κρότων παρόμοιων αυτών των πυροβολισμών, που προκαλούν οι εν λόγω συσκευές (εκπυρσοκροτήσεις κάθε 20″ περίπου, για 24 ώρες τη μέρα) βιώνουν «συνθήκες πολέμου».

Επιπλέον αυτός είναι ένας παράγοντας μη ενοικίασης κατοικιών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την περιοχή με αναφορές και καταγγελίες όμως δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο είναι ο πραγματικός εφιάλτης που έχουν να αντιμετωπίσουν, στην προσπάθειά τους να πέσουν ήρεμοι για ύπνο.

Να σημειωθεί ότι η χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής στους κατοίκους και στα παιδιά που διαμένουν σε κοντινή απόσταση.

Επίσης, βλάπτεται το περιβάλλον, καθώς εκδιώκονται τα πουλιά βίαια από τον φυσικό τους χώρο, με αποτέλεσμα την διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή. Η απουσία πουλιών επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αύξηση εντόμων που με την σειρά τους βλάπτουν τις καλλιέργειες με τελικό αποτέλεσμα τη χρήση δηλητηρίων από τους γεωργούς.

Ακόμα, πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να απομακρύνουν τα ζώα τους, συγκεκριμένα τα σκυλιά τους μακριά από τα σπίτια τους, διότι τρομάζουν και ενοχλούν με τη σειρά τους, τους κατοίκους.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Ποια η νομιμότητα των εν λόγω συσκευών;

Προτίθεται η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία τους;

Που πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες για να βρουν το δίκιο τους και την ησυχία τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης