Ηράκλειο, 7-7-2020

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Περικοπές συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Σε δελτίο τύπου που λάβαμε από τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας πληροφορηθήκαμε ότι 5.000 οικογένειες, έχουν πληγεί βάναυσα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων με το ν 4387/2016.

Η σημαντική μείωση που εισήγαγε οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους μετά και τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων τους με τους μνημονιακούς νόμους και τους έφερε σε ιδιαίτερα  δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνταξιούχους της χώρας εφαρμόστηκε αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία η οριζόντια περικοπή των συντάξεων τους με το άρθρο 73Α του Κατρούγκαλου και εξαιρέθηκαν από όλες τις ρυθμίσεις προστασίας, όπως η ρύθμιση για την προσωπική διαφορά και τη διατήρηση της κατά τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων , προσβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο , τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και την αξιοπρέπεια.

Τονίζουν ότι , μετά την πλήρη αποκατάσταση, αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019, με το ν. 4670/2020 (ή νόμο Βρούτση) των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα 31/12/2014 ( πρo του ν. 4387/2016) , καθώς και την κατάργηση της μείωσης των κύριων συντάξεων και την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις με τον ν. 4583/2018 , οι μόνοι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να έχουν περικοπές με τον ν. Κατρούγκαλου και μάλιστα τέτοιου ύψους,  είναι οι συνταξιούχοι τ. ΕΤAΤ.

Ζητούν  την άρση της κατάφωρης αδικίας που έχει συντελεστεί σε βάρος αυτών των συνταξιούχων με την εφαρμογή του άρθρου 73Α Ν. 4387/2016, με άμεση νομοθετική λύση για την αποκατάσταση των συντάξεων στα προ του ν.4387/2016 επίπεδα και σε αυτήν την κατηγορία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται το κράτος να ικανοποιήσει το αίτημα του Συλλόγου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης