Αθήνα, 29 Μαΐου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

 τον Υπουργό Δικαιοσύνης

τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Την τήρηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης και την στήριξη του κλάδου  ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου

 

Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των Δικαστηρίων, οι δικηγόροι αποτελούν τον μοναδικό  κλάδο που δεν έχει άμεσα στηριχθεί οικονομικά. Με την παύση κάθε επαγγελματική τους δραστηριότητα, στερούνται κάθε εισοδήματος  από την άσκηση του επαγγέλματός τους, με αποτέλεσμα αρκετοί δικηγόροι να μην μπορούν να καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Σε επιστολή που μας απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, περιγράφει  την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ενώ αναφέρει επίσης ότι ουδέποτε τους καταβλήθηκε η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός,  ύψους 800€, ως μέτρο στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Το ίδιο συμβαίνει με την επίσης εξαγγελθείσα από τον κ. Μητσοτάκη αποζημίωση για τον μήνα Μάιο, ύψους 800€ , η οποία επίσης δεν έχει καταβληθεί.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ζητά τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την οικονομική ενίσχυση του δικηγορικού κλάδου, και συγκεκριμένα:

 

  • Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο
  • Την απαλλαγή, άλλως, την μείωση στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000€ στο ποσό των 25.000€.
  • Την ένταξη όλων των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
  • Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση, του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.

 

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον δικηγορικό κλάδο;

Ποιες ενέργειες ή πρωτοβουλίες θα λάβει για την στήριξη του;

 

Οι ερωτών βουλευτής

 

Γιώργος Λογιάδης