Αναφορά για την  ένταξη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και δη της Ένωσης Ηρακλείου, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

 

Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη αναφέρει:

 

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας, μιας πανδημίας, η οποία έχει επιφέρει επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η χώρα μας έλαβε εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό της νόσου COVID – 19, τα οποία προς το παρόν ευτυχώς φαίνεται να αποδίδουν.

Ταυτόχρονα, όμως, έλαβε και λαμβάνει διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις και σημαντικά οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κι εργαζομένων που πλήττονται. Τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά κι αξιολογούνται καθημερινά.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, ΚΑΔ στους οποίους δραστηριοποιούνται συνεταιρισμοί. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο δεν περιλαμβάνονται στα ευνοϊκά μέτρα μέσω ΚΑΔ, ενισχύονται με αυξημένα ποσά μέσω άλλων μέτρων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και του πρωτογενούς τομέα ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εφόσον υπάρχει αξιόλογη μείωση του τζίρου.

Τέλος, για τον πρωτογενή τομέα έχει διατεθεί επιπλέον ποσό 150 εκ. ευρώ για αντιμετώπιση πρόσθετων προβλημάτων που προξενεί η πανδημία COVID-19, που διατίθενται κατά περίπτωση με πρωτοβουλία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τέλος δόθηκε η δυνατότητα διόρθωσης του κύριου ΚΑΔ εφόσον ο δευτερεύων έχει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της επιχείρησης».