Ηράκλειο, 12 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: Κινητοποιήσεις στην Ιεράπετρα λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός αρχαιολογικού χώρου.

Την μεταφορά τεσσάρων ανεμογεννητριών για την δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή “Ισθμός” εμπόδισαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, στήνοντας μπλόκο εχθές στην Παχειά Άμμο.

Εν συνεχεία των κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός του αρχαιολογικού χώρου της Επισκοπής,  οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής συγκεντρώθηκαν σήμερα Τρίτη 12-5-2020 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας. Επίσης, εξέφρασαν και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη δημοτική αρχή, καθώς όπως αναφέρουν, δεν βρέθηκε στο πλευρό τους στην χθεσινή κινητοποίηση.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή στο υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας πως οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής από γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα έχουν οπτική επαφή με άλλες θέσεις όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο.

Η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να καταστεί όχημα κερδοσκοπίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, που στο όνομα αυτής προβαίνουν σε ‘Επενδύσεις’, που εντέλει αντί να υπηρετούν την πράσινη μετάβαση ζημιώνουν το περιβάλλον και τις γύρω κοινότητες.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί;

Θα ακυρώσουν την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, για περιβαλλοντικούς λόγους, διαφύλαξης της γεωμορφολογίας της περιοχής, για τη χλωρίδα και την πανίδα, και για λόγους οπτικής όχλησης που θα προκαλέσουν σε ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης