Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  με αποδέκτες τους Υπουργούς  Υγείας, Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασίλη Κικίλια, Χρήστο Σταϊκούρα, και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Ως αναφορά κατατέθηκε επιστολή του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου.

Η επιστολή αναδεικνύει τα μέτρα στήριξης  που πρέπει να ληφθούν, για την βιωσιμότητα του κλάδου, ενώ τονίζεται και η μέχρι τώρα συνεισφορά τους, που συνέβαλε αποφασιστικά, στην ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που επισυνάπτεται:

Η έναρξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα στην ελεύθερη μετακίνηση που επέβαλε ορθώς η ελληνική κυβέρνηση, δημιούργησε το εξής φαινόμενο. Περιόρισε έως και μηδένισε την κυκλοφορία των πολιτών σε κεντρικά σημεία των πόλεων, και τα φαρμακεία  αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών περιοχών, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία κίνηση λόγο της απαγόρευσης των ταξιδιών,  βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη ελάττωση του τζίρου και των εσόδων τους. Η ελάττωση του τζίρου στα φαρμακεία αυτών των περιοχών έχει υπολογιστεί να έχει φθάσει στο άκρως απογοητευτικό μείον 60%.

Τα αιτήματα που  διατυπώνονται μεταξύ άλλων είναι :

-Να ληφθεί μέριμνα για τις επιταγές των φαρμακείων.

-Να γίνει  χρηματοδότηση των φαρμακείων με μεγάλη πτώση εσόδων, με τραπεζικό δανεισμό και χορήγηση κεφαλαίων κίνηση ή με την μορφή επιχορήγησης.

-Να γίνει χρηματοδότηση  των ασφαλιστικών εισφορών των φαρμακοποιών και κυρίως των εργαζομένων σε αυτά

-Τα φαρμακεία μέχρι και σήμερα, εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ, κάθε μήνα, το αντίτιμο των συνταγών που εκτέλεσαν για τους ασφαλισμένους. Η εξόφληση αυτή εμπεριέχει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) η οποία μέχρι και σήμερα προκαλούσε  προβλήματα ρευστότητας. Η υποχρεωτική αυτή έκπτωση, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας και προτείνεται  να ανασταλεί για τους επόμενους έξι μήνες.

Πατήστε στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε:

Αναφορά Λογιάδη Φαρμακευτικος συλλογος Ηρακλείου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου