Ηράκλειο, 10 Απριλίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού

 

Θέμα: Ενίσχυση Τουριστικού κλάδου

Με επιστολή που λάβαμε από τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) πληροφορηθήκαμε ότι σε Δελτίου Τύπου στις 31‐3‐2020 σχετικά με το “πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Μαρτίου”, παρατηρήθηκε η προϋπόθεση ότι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους 6 μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη  προϋπόθεση, εξαιρεί την πλειονότητα των επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δεδομένου της εποχικότητας, δεν υπάρχουν κρατήσεις κατά τους μήνες Οκτώβριο έως και το Μάρτιο.

Επίσης, στις 3 Απριλίου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε., «MyBusinessSupport», στην οποία υποβάλλουν αιτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον Απρίλιο. Μέτρα ευνοϊκής χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο μέτρο αυτό της «επιστρεπτέας προκαταβολής» μπορούν να ενταχθούν, οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν από 1 έως 500 εργαζομένους, με τον όρο να μην κάνουν απολύσεις.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα θετικό για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δεδομένο ότι είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει τουριστική σεζόν εφέτος.

Δεδομένου ότι η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο του Τουρισμού και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξαίρεση όλων των Μη Κύριων Ξενοδοχειακών καταλυμάτων της περίπτωσης β, της παρ. 2, του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014 (ΦΕΚ Α 155) από την προϋπόθεση μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ των τελευταίων 6 μηνών.
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 στα τουριστικά καταλύματα;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάργηση προκαταβολής φόρου για το 2020 που εισπράττεται για το επόμενο έτος Δεδομένου ότι εφέτος γίνονται οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τους επιχειρηματίες των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν απασχολούν προσωπικό στο παραπάνω μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής»;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης