Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απάντησε στο  θέμα που έχει προκύψει με τις αντιδράσεις των κατοίκων της οδού Ρόδων, στο Ηράκλειο, με αφορμή την  τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους.

Το θέμα έφτασε στις αρμόδιες Αρχές, κατόπιν της ερώτησης που κατάθεσε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απάντησε ότι στην εταιρεία έχει δοθεί άδεια για την εγκατάσταση της κεραίας κι ότι έχει συνυποβληθεί η προβλεπόμενη Μελέτη Εκτίμησης και Αξιολόγησης της ένστασης του Ηλεκτρομαγνητικού Υποβάθρου σε απόσταση 300 μέτρων περιμετρικά του σταθμού συνοδευόμενη από τον σχετικό χάρτη ευαίσθητων χρήσεων γης, στον οποίο σημειώνονται το 15ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου σε απόσταση 27,5m, το 36o Νηπιαγωγείο και τα 24ο και 31ο Δημοτικά σχολεία Ηρακλείου σε απόσταση 66 m και το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου σε απόσταση 144m από το σταθμό.

Έγκριση εγκατάστασης χορηγήθηκε από την υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ηρακλείου.

Αναφέρονται επίσης οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και το ρόλο που έχει η Περιφέρεια Κρήτης.

Το οξύμωρο είναι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την εγκατάσταση κεραίας σε σχολείο επιτρέπει όμως να εγκατασταθεί απέναντι από αυτό! Στην απάντηση της ΓΓΤΤ αναφέρεται σχετικά:

«Στις παραγράφους 3 και 8 του άρθρου αυτού αναγράφεται ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις σχολείων και σε περιπτώσεις κατασκευών κεραιών σε απόσταση μέχρι τριακοσίων (300) μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων σχολείων τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβούν το 60% των τιμών».

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι η οδός Ρόδων είναι ένα μικρό στενό κι όχι μια λεωφόρος και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αποφασισμένοι να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για την απομάκρυνσής της, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί άδεια.

Επίσης ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία που επιτρέπει τέτοιες εγκαταστάσεις  σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων σε περιοχές με σχολεία γηροκομεία κ.α., και εμείς ως ΜέΡΑ25 θα είμαστε δίπλα σε αυτήν τους την προσπάθεια.